Tretreff: Totenskje

13 mai 2017 09:30 - 13 mai 2017 16:00, Østre Toten

I mars ble det gjennomført en stor dugnad på innsamling av Totenskjeer, og over 300 skjeer ble samla inn! Nå inviteres det til tretreff på Østre Toten den 13. mai med Totenskjea som tema for foredrag, utstilling og workshop!

I mars 2017 ble det gjennomført en stor dugnad av husflidslagene på Toten og Gjøvik i samarbeid med Norges Husflidslag og Mjøsmuseet. Målet var å se om det fremdeles fantes noen av de gamle treskjeene som Toten var storprodusent av på 1860 -70 tallet og til litt innpå 1900 tallet. Og jammen var det skjeer, ja. Over 300 skjeer og sleiver/auser ble registrert.

Tretreff 2017 ønsker å presentere Totenskjeas historie og vise noen av de flotte eksemplarene som fremdeles finnes i private hjem rundt på Toten.

Tretreffet finner sted på Vollomfjøset på Stenberg, Østre Toten. Vi starter dagen kl 09.30 med å registrere deltakerne og en kaffekopp og kakebit. Kl. 16.00 avslutter vi dagen.

Foredrag
 • kl. 10.00: Velkommen til TRETREFF 2017. Presentasjon av Fagutvalget i TRE i Norges Husflidslag. Informasjon om hva som ledet til Totenskjea som tema for treffet v/Anne Guri Gunnerød, Norges Husflidslag
 • kl. 10.20: Foredrag om treskjeproduksjonen på Toten på 1800 tallet v/Olaf Nøkleby
 • kl. 13.00: Østre Toten Husflidslag og Gjøvik Husflidslag vil orientere om sitt TREarbeid.
 • kl. 14.30: "Mitt liv med slöjden". Knut Østgård, pensjonert hemslöjdskonsulent i Västa Götaland, forteller fra et langt liv med husflid og håndverk
Utstillinger
 • Utstilling av gamle Totenskjeer - med mangfoldig dekor
 • Utstilling av nyspikkede skjeer fra kurset i forkant av TREtreffet.
 • Utstilling av gjenstander fra TREkonkurransen; en konkurranse for barn i skolealder som ble arrangert av Norges Husflidslag i samarbeid med Kunst og Design i skolen.
 • Utstilling av gjenstander laget av medlemmer i Østre Toten, Vestre Toten og Gjøvik Husflidslag 
Workshop
 • Fra ca kl. 11.00 leder Knut Østgård en workshop med spikking av treskjeer etter modell av Totenskjea. Alle er velkomne til å delta. Instruktørene stiller med verktøy og emner, og hele prosessen med å lage ei Totenskje gjennomgås.
 • Tor Baastad demonstrerer kolrosing, teknikken som er brukt til å dekorere de gamle Totenskjeene
 • Å vri vidjespenning er det få som kan i dag. Bjørn Erik Skaug fra Skogmuseet på Elverum, kan kunsten, og han vil lære deg dette.
 • Arne Fjell fra Skogmuseet, inviterer til å gjette hvilke treslag sleivene hans er laget i. Får du rett svar på alle, vanker det kanskje en liten premie.

LUNSJ kl. 12.30: Suppe og hjemmebakt brød serveres av Ditlevines Utsikt

Meld deg på TRETREFF 2017 til akershus@husflid.no eller mobil 992 55 905. Frist for påmelding: 8. mai.

Pris: kr 470,- for husflidslagsmedlemmer og kr 570,- for ikke-medlemmer.

Arrangører av TRETREFF 2017 er  Fagutvalget i tre i Norges Husflidslag.  Samarbeidspartnere er Østre Toten Husflidslag og Mjøsmuseet. 

24 jan 2018 19:00, Thon Hotel Opera

14 april 2018 10:00, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

23 april 2018, Hjerleid, Dovre

1 juni 2018, Molde

8 aug 2018, Romerike folkehøgskole

Vi gratulerer så mye våre venner i Institutt for bunad og folkedrakt og i Norsk bygdekvinnelag, som forrige uke ble godkjent som ekspertorganisasjoner innen immateriell kulturarv. Norges Husflidslag har hatt denne akkrediteringen siden 2014, og gledes over at feltet styrkes i Norge!

Et abonnement på Norsk Husflid er den perfekte gaven til den husflid- og håndverksinteresserte! Magasinet kommer ut fem ganger om året, og er Norges største fagblad om husflid og håndverk.

Oppdatert: Etter massiv tilbakemelding har politikerne i Hordaland fylkeskommune valgt å stoppe prosessen med nedlegging av Vg2-tilbudet i Design og tekstil ved Årstad videregående skole. Brevet Norges Husflidslag sendte i forkant angående saken kan dere lese under.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.